top of page
Writer's pictureKaisa Koskinen

Miten aloittaa marjastus? 5 vinkkiä ilmaisen terapian ja terveysvaikutusten luo!

Päivitetty: 27. helmik. 2023


Marjastus on tällä hetkellä trendikäs harrastus ja hyvä niin. Marjastus on oiva tapa nähdä luonto eri silmin ja tuntea olevansa yhteydessä luontoon, osa jotain suurempaa kokonaisuutta. Lähiruoka on ekologinen ja terveellinen vaihtoehto eikä ihme, että siitä puhutaan nyt paljon. Mikä olisikaan hienompi tapa aloittaa päivä, kun syömällä tuoreita marjoja aamupuuron päällä itse poimittuna lähimetsästä?


Etenkin me suomalaiset olemme kautta aikojen nauttineet luonnon antimista ja onhan meillä myös jokamiehenoikeudet, eli oikeus marjastaa ja sienestää sekä liikkua ja nauttia luonnosta ilman erillisiä maksuja tai lupia. Tiesitkö, että monissa maissa pitää maksaa päästäkseen kansallispuistoon? Meille tämä kaikki on ilmaista ja olemme siinä mielessä todella onnekkaita.


Yleinen harhaluulo marjastuksesta on se, että se olisi jotenkin raskasta ja uuvuttavaa. Päinvastoin! Tällaisena digiaikana se tarjoaa hengähdystauon kaikkeen muuhun. Marjastaessa voi oikeasti keskittyä juuri siihen hetkeen ja olla omien ajatustensa kanssa ilman kiirettä tai suorituspaineita. Marjastus on monella tapaa terveellinen harrastus. Marjastaessa saat marjojen terveysvaikutusten lisäksi kokea metsän terveysvaikutukset, joista osa ilmenee jo kahdenkymmenen minuutin jälkeen. Ah mikä ihana syy heittää aivot narikkaan ja lähteä marjastamaan!





Vinkit aloittelevalle marjastajalle:


  • Aloita kevyesti ja pienesti! Voit ottaa lenkille mukaan pienen pussin tai rasian ja kerätä lenkin päätteeksi sen täyteen marjoja. Marjastamaan ei tarvitse lähteä heti ämpärikaupalla, sillä pienikin määrä varmasti ilahduttaa sekä tekee hyvää mielelle ja keholle.

  • Sovi “marjatreffit”ystävän kanssa. Sovi ystävän kanssa marjastuksen ajankohta ja päivä tai kokoa kimppakyyti työkavereista, naapurustosta tai omasta kaveripiiristä. Kun jostain on yhdessä sovittu, sinne tulee helpommin lähdettyä.

  • Omat vanhemmat tai isovanhemmat tietävät parhaat marjapaikat! Lähde marjastamaan oman vanhemman tai isovanhemman kanssa. Tai miksei vaikka naapurin ikäihmisen? Yhdistä marjastukseen sukulaisen tai ikäihmisen tapaaminen, jolloin hupi ja hyöty tulee kivalla tavalla yhdistettyä. Vanhemmat ikäpolvet tietävät yleensä parhaat marjapaikat, ainakin jos ovat kasvaneet maaseudulla ja marjastaneet koko ikänsä.

  • Ota lapset mukaan marjametsälle! Luontosuhde muodostuu jo lapsuudessa ja lapsille on erittäin tärkeä saada kokea olevansa yhteydessä luontoon. Tutkimusten mukaan lapsuudessa muodostettu luontosuhde vahvistaa myös aikuisiällä halua suojella luontoa ja toimia ympäristöä kunnioittavasti.

  • Pakkaa mukaan herkulliset eväät! Itse leivotut sämpylät ja tee tai kahvi termospullosta nautittuna saa varmasti kenet tahansa hyvälle tuulelle ja antaa energiaa marjastukseen.




Marjoilla on lukuisia terveysvaikutuksia. Marjat kypsyvät eri aikaan vuodesta, osa alkukesästä ja osa vasta syksyllä. Marjojen kypsyminen vaihtelee myös vuosittain ja siihen vaikuttaa moni asia. Näin syksyllä on hyvä aika lähteä poimimaan esimerkiksi mustikoita, puolukoita, tyrniä tai karpaloita.


Syksyn marjat ja niiden terveysvaikutukset


Kerron nyt muutamista syksyn marjoista ja niiden väitetyistä terveysvaikutuksista. On kuitenkin hyvä muistaa, että marjojen terveysvaikutuksista ei vielä ole riittävästi kliinistä tutkimusnäyttöä, jotta voitaisiin puhua niiden terveysväittämistä. Kuitua ja c-vitamiinia niissä riittää ja mielestäni jo se riittää kannustamaan marjojen syöntiin.


Mustikka lasketaan enemmän kesän marjaksi, mutta mustikoita voi poimia vielä alku syksylläkin. Mustikan poiminta-aika alkaa heinäkuun loppupuolella ja jatkuu suunnilleen syyskuun alkuun. Mustikat, kuten monet muutkin marjat ovat oikeaa superfoodia! Tieteellisiä tutkimuksia on tehty esimerkiksi mustikan vaikutuksista verisuonten ja silmien terveyteen. Mustikan terveysvaikutuksia on tutkittu myös niiden vaikutuksesta muistiin.


Puolukka viihtyy kuivissa kangasmetsissä. Löydät siis mustikat ja puolukat usein samasta paikasta. Puolukka on kypsä kerättäväksi syyskuussa. Olet ehkä joskus saattanut kuulla sanottavan, että puolukkaa pitää syödä, jotta “pissatulehdus” pysyy poissa? Puolukkaa on perinteisesti käytetty virtsaputkentulehduksen sekä ientulehduksen ja ruoansulatusvaivojen hoitoon. Sen kerrotaan suojaavan elimistöä erilaisilta tulehduksilta ja bakteereilta. Tiesitkö, että puolukan lehdistä voi keittää teetä? Voit siis hyödyntää tästä marjasta sekä marjat, että sen lehdet.


Tyrni on oikea syksyn vitamiinipommi! Suomessa tyrni kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla ja Ahvenanmaalla. Villinä se on levinnyt rannikkoa pitkin Tornioon asti. Suomessa tyrniä myös viljellään. Se kestää hyvin kuivuutta ja viihtyy suolaisen veden äärellä. Esimerkiksi meillä mökillä merenrannalla tyrni viihtyy oikein mainiosti. Kypsymisen alussa tyrnin C-vitamiinipitoisuus on korkeimmillaan. Siinä on myös karoteeneja sekä tuntuvasti B- ja K-vitamiineja. Kansanparannuksessa sen lehdistä ja kukista on tehty teetä yskään. Tyrnin marjasoseella taas on hoidettu muun muassa reumaa, ihottumaa ja keripukkia. Tyrnin siemeniä on käytetty ummetuksen hoidossa. Aluksi tyrniä syötiin vain rohtona ja sillä torjuttiin esimerkiksi syöpää. Nykyisin tyrni on trendikäs superfood yhdistettynä vaikkapa erilaisiin jälkiruokiin! Marjastajan vinkki: varo tyrnipensaan piikkejä tyrniä poimiessa.


Karpalot ovat puolukoiden sukuun kuuluvia marjoja. Ne viihtyvät kosteilla sammalikoilla ja suomättäillä. Karpalon lehdet muistuttavat meille tuttuja puolukanlehtiä, mutta ovat kooltaan pienempiä. Kotimaassamme viihtyy kaksi eri karpalolajiketta; isokarpalo ja pikkukarpalo. Käytön ja ravinteiden kannalta ne ovat lähes samanarvoisia. Karpalo on ollut meidän sekä esi-isiemme tärkeimpiä C-vitamiinin lähteitä. Valitettavasti viime vuosina niiden kasvupaikat ovat vähentyneet soiden kuivaamisen ja turpeen noston vuoksi. Moneen muuhun marjaan verrattuna karpalo kypsyy myöhään. Yleensä sato kypsyy vasta syyskuun lopussa ja loka-marraskuun vaihteessa. Jos et siis vielä ole ehtinyt marjametsälle, älä huoli, sillä karpalot ovat vasta tulossa! Karpalon kerrotaan sisältävän paljon E-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, C-vitamiinia ja rautaa. Superfoodia siis sekin!



Toivottavasti sait inspiraatiota ja innostusta lähteä marjastamaan ja löytää ehkä uusi harrastus! Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa vaikka marjastus ei olisikaan ennestään tuttua.

♥️: Kaisa



Lähteet:


Tiesitkö tämän mustikasta? Ylen artikkeli. Viitattu 29.8.2020. Linkki julkaisuun:


Puolukka - villiä kotimaista superfoodia. Arcticwarriors.fi. Viitattu 29.8.2020. Linkki julkaisuun:


Tyrni on terveyspommi - päivittäinen tyrniannos tukee yleiskuntoa. Aarrelehti.fi. Viitattu 29.8.2020. Linkki julkaisuun:


Parasta juuri nyt: karpalo. Satokausi.fi. Viitattu 29.8.2020. Linkki julkaisuun:


299 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page