Tuntuuko siltä, että puhti on poissa? Metsäkylpy antaa luvan hengähtää ja rentoutua luonnossa kaikilla aisteilla. Mikä parasta, metsäkylpyä voi harrastaa myös talviaikaan! Tässä blogitektissä kerron, mitä metsäkylpy on ja miten sitä voi harrastaa myös vuoden kylmimpänä ja pimeimpänä aikana.
Mitä metsäkylpy on?
Metsäkylpy on alunperin Japanista, jossa se on kehitetty jo 1980-luvulla. Suomenkielinen nimi metsäkylpy tulee japaninkielisestä nimestä shinrin-yoku. Metsäkylvyssä nautitaan luonnosta kaikilla aisteilla. Siihen yhdistetään erilaisia mielen ja kehon rentoutusharjoituksia. Metsäkylvyssä on paljon yhtymäkohtia suosittuun mindfulness-harjoitteluun. Mindfulness on hyväksyvän tietoisen läsnäolon taito. Metsäkylpy keskittyy tietoiseen läsnäoloon luontoympäristössä, luonnon havainnointiin sekä harjoituksiin, joilla pyritään vahvistamaan luonnon hyvinvointivaikutuksia sekä ihmisen luontosuhdetta. Metsäkylvyssä on tärkeä antaa kokemukselle riittävästi aikaa ja tilaa. Sitä ei voi suorittaa, se tulee vain kokea. Yleensä yksikään metsäkylpy ei ole samanlainen eli sen hetken tunnetila vaikuttaa kokemukseen, olemmehan me ihmiset psykofyysissosiaalisia olentoja.
Miten metsäkylpyä voi harrastaa talvella?
Kokemus metsäkylvystä vaihtelee myös vuodenajan mukaan. Keväällä korostuu kasvien kasvu ja lintujen laulu, kesällä lämpö ja valo, syksyllä monenkirjavat värit ja muuttuva luonto. Talvinen metsäkylpy on usein tunnelmallinen ja ehkä jopa hieman mystinen. Talvella luonnon äänimaailma on hyvin erilainen kesään verrattuna ja talvella voikin esimerkiksi luonnossa kävellessä keskittyä jalkojen alla kuuluvaan lumen narinaan. Talvi on usein myös itsensä sekä kuluneen vuoden reflektoinnin aikaa, jolloin tekee mieli käpertyä enemmän omiin oloihin. Siinä missä talvella luonto hidastaa tahtia ja alkaa valmistautua tulevaan kevääseen, olisi ihmisenkin hyvä antaa itselle enemmän lepoa ja rauhaa.
Talvella voi metsäkylpeä myös pimeässä luonnossa! Otsalampun tai lyhdyn valossa on tunnelmallista kulkea läheiselle kodalle, laittaa tulen nuotiolle ja juoda lämmintä teetä tai glögiä. Tulen katsominen itsessään jo rentouttaa ja rauhoittaa mieltä. Talvella voi tarkkailla luonnon omia fraktaaleja eli toistuvia kuvioita, joita voi löytää muun muassa jään pinnasta, lumihiutaleista ja puiden latvoista. Niitä ihmetellessä voi unohtaa hetkeksi digilaitteet ja nykymaailman hektisyyden ja vain lumoutua luonnosta. Eläinten jäljet lumessa herättävät huomion yksityiskohtiin ja metsäkylvyn aikana voi esimerkiksi laskea, kuinka monen eri eläimen jäljet näkyy maassa.
Miten voin konkreettisesti kokeilla metsäkylpyä ja mistä pitäisi aloittaa?
Metsäkylvyssä on ideana luoda yhteyttä omaan itseen sekä ympäröivään luontoon. Metsäkylvyn voi aloittaa vaikka omasta lähiluonnosta.
1. Kokeile liikkua luonnossa intuitiivisesti ja unohda suorittaminen. Lähde kävelemään esimerkiksi pienemmille poluille ja ota käyttöön tutkiva "lapsen mieli. Mistä löydät itsesi?
2. Tarkkaile luontoa eri aistien kautta ja yksi aisti kerrallaan. Sulje silmät ja keskity kuuntelemaan ympäröiviä ääniä, hengitä rauhallisesti ja nojaa puunrunkoa vasten. Talviaikaan on tärkeää, että pukeudut lämpimästi, jotta voit kulkea luonnossa rauhallisesti tuntematta kylmyyttä. Metsäkylpyyn kannattaakin pukeutua huomattavasti lämpimämmin kuin lenkille lähtiessä.
3. Kun olet kävellyt ja tutkinut luontoa eri aisteilla, voit esimerkiksi pysähtyä jonkun kauniin maiseman tai yksityiskohdan äärelle. Miksi tämä maisema kiehtoo ja kiinnostaa juuri nyt?
4. Venyttele kylkiäsi puita vasten, katsoa luontoa eri kuvakulmista ja tarkkaile, miltä kehossasi tuntuu tämän rauhoittumisen jälkeen.
5. Ota muutama syvä sisään- ja uloshengitys nenän kautta. Sisäänhengityksen aikana anna vatsan kohota ja uloshengityksellä palautua lähtöasentoon. Laske hartiat alas ja pyörittele käsiä muutaman kerran kevyesti ympäri.
6. Mikäli haluat, voit asettua maahan makuulle ja katsella taivasta. Tarkkaile pilvien liikettä tai pimeällä pakkaskelillä tähtitaivasta. Mikäli haluat makoilla pidempään, varaa mukaan retkipatja ja viltti. Jos sinulta löytyy riippumatto, voit napata sen matkaan ja sujahtaa sinne hetkeksi ison viltin alle.
7. Kokemuksen kruunaa tietysti retkieväät, jotka kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan varata metsäkylpy-retkelle. Jos luontokohteessa on laavu, nauti eväistä tulen äärellä. Termospullo on kätevä kaveri retkelle kuin retkelle. Isompaan termosastiaan voi pakata mukaan vaikka lämmintä keittoa tai riisipuuroa! Luonnossa yleensä mikä tahansa eväs maistuu hyvälle, oli se sitten retkileipä tai isompi ruoka-annos. Laadukkaat, terveelliset ja hyvänmakuiset eväät tuovat luksuksen tuntua arkisiinkin luontoretkiin, joten panostus kyllä palkitaan.
Ohjattu metsäkylpy on rentouttava ja uudenlainen elämys
Metsäkylpyyn voi ja kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan myös ohjatusti! Naturestedin metsäkylpyelämykset on suunniteltu vastuullisesti, turvallisesti ja yksityiskohtia myöden harkiten. Metsäkylpyä voi tulla kokeilemaan työporukalla esimerkiksi yrityksen tyhy- tai virkistyspäivän yhteydessä, kavereiden ja perheen kesken tai vaikka pienryhmään ilmoittautumalla. Naturestedin kautta voi myös hankkia lahjakortin elämyslahjaksi läheiselle. Lahjakortti on voimassa vuoden sen ostopäivästä. Naturested järjestää metsäkylpyjä pääkaupunkiseudulla sekä pyydettäessä muualla Suomessa. Yksityistilaisuuksissa metsäkylpyyn yhdistyy usein myös tiimihenkeä ja luovuutta vahvistavia harjoitteita. Naturestedin metsäkylpy sovelletaan aina vuodenaikaan sopivaksi.
Pysähtyminen oman itsensä sekä ympäröivän luonnon äärelle voi tehdä ihmeitä!
Ihania metsäkylpyjä toivottaen,
♡: Kaisa Koskinen
Metsäkylpyohjaaja ja ympäristökasvattaja, Naturested-yrityksen perustaja
Comments